Kırık Buğday

Buğday, dünya tarihinde binlerce yıldır önemli bir besin kaynağı olmuştur. O kadar önemlidir ki kırık buğday taneleri bile israf edilmemelidir. Kırık buğday, buğdayın hasatı sırasında biçerdöverde kırılması, taşıma sırasında konveyörlerde kırılması sonucu oluşur. Kırık buğday taneleri un üretiminde kaliteyi olumsuz etkilediğinden dolayı buğdayın temizlenmesi aşamasında ayrılmaktadır. Böylece bu kadar önemli bir ürün israf edilmemiştir ve yem sektöründe kendine önemli bir yer edinmiştir.

Kırık Buğday Nasıl Elde Edilir?

Buğday, dünya genelinde pek çok bölgede ekilebilir bir ürün olmasıyla öne çıkar. Uygun iklim ve tarım koşullarını sağlamak görece daha kolaydır. Hasat edilen buğday taneleri kırılgan bir yapıya sahiptir. Fiziki müdahaleler kolaylıkla kırılmasına sebep olmaktadır. Biçerdöver yardımıyla tarlada hasat edilirken, kurutmak için alanlara yayılırken, toplanırken, taşıma amaçlı kamyonlara yükleyip boşaltırken, fabrikaya taşınırken, temizlenirken her an fiziki temasa maruz kalmaktadır. Öğütme işlemine kadar sürekli hareket halindedir. En son öğütme işlemine başlamadan da kırıklı buğday ayrılır ve temiz hasarsız buğdaylar öğütme işlemine devam eder ve un haline gelir.

 

Ayrılan kırıklı buğdaylar depolanır ve yem sektöründe değerlendirilir.

Kırık Buğday Besin Değerleri (Bulgur Besin Değerleri)

Buğday çeşidi, kalitesi ve işlenme yöntemlerine göre besin değerlerinde farklılık olabilir. Ancak 100 gramlık buğday besin değeri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: Yaklaşık 100 gramda ortalama olarak 350 kcal
  • Protein: Yaklaşık 12-14 gram
  • Yağ: Yaklaşık 1-2 gram
  • Karbonhidrat: Yaklaşık 70-75 gram
  • Lif: Yaklaşık 12-15 gram
  • Şeker: Yaklaşık 1-2 gram
  • Kalsiyum: Yaklaşık 25-30 mg
  • Demir: Yaklaşık 3-4 mg
  • Magnezyum: Yaklaşık 50-60 mg
  • Fosfor: Yaklaşık 250-300 mg
  • Potasyum: Yaklaşık 350-400 mg
  • B1 Vitamini (Tiyamin): Yaklaşık 0.2-0.3 mg
  • B2 Vitamini (Riboflavin): Yaklaşık 0.1-0.2 mg
  • B3 Vitamini (Niasin): Yaklaşık 5-6 mg
  • B6 Vitamini: Yaklaşık 0.3-0.4 mg
  • Folat (B9 Vitamini): Yaklaşık 30-40 mcg

Aslında kırık buğdayın besin değerleri buğday ile hemen hemen aynıdır. Ancak kırılma, öğütme işlemleri sırasında gerçekleştirilen işlemler sebebiyle küçük farklar oluşabilir.

kırıklı buğday

Yem Sektöründe Kırık Buğday

Özellikle kümes hayvanları için eşsiz bir besin ürünü olan kırık buğday başka pek çok hayvanın yem rasyonlarına dahil edilmektedir.

  • Tavuk ve Hindi: Kümes hayvanları için vazgeçilmez bir besin ve enerji kaynağı olan kırık buğday genellikle yem karışımlarında kullanılır. Bunun dışında ördek ve kaz gibi hayvanların yem karışımlarında da sıklıkla tercih edilir.
  • Tavşan: Lif ve enerji kaynağı olması sebebiyle tavşan yemlerinde de karışımlara dahil edilmektedir.
  • Koyun ve Keçi: Doyurucu özelliğiyle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların yetiştiriciliğinde de tercih edilmektedir. Ayrıca lifli yapısı nedeniyle hayvanların sindirim sistemini desteklemektedir.
  • Sığır: Tek başına yeterli olmamakla birlikte diğer tahıl ürünleriyle karıştırılarak sığırlar için de kaliteli bir yem bileşeni haline gelmektedir.

Kırık Buğday Faydaları

Temel besin değerlerinden biri olan tahıl ürünü kırık buğdayın hem gıda olarak tüketiminde hem de besicilikte ve hayvancılıkta birçok faydası mevcuttur. İdeal şekilde ve yeterli düzeyde tüketildiğinde,

  • Lif içeriği zengindir. Bu sebeple sindirim sistemi için faydalıdır.
  • Metabolizmayı destekler.
  • Glisemik indeksi düşüktür. Böylece kan şekerini dengeler.
  • Uzun süre tokluk hissi verir.
  • Sağlıklı ve dengeli karbonhidrat alımı için önemlidir.
  • Fosfor, potasyum, demir ve magnezyum yönünden zengindir.
  • Kalp sağlığını koruyan antioksidanları içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren çeşitli mineral ve vitaminler içerir.
  • Karbonhidrat içeriğiyle enerji verir.
  • İçerdiği besin maddeleri cilt ve özellikle saç bakımı için faydalıdır.

Kırık Buğday Faydaları

Temel besin değerlerinden biri olan tahıl ürünü kırık buğdayın hem gıda olarak tüketiminde hem de besicilikte ve hayvancılıkta birçok faydası mevcuttur. İdeal şekilde ve yeterli düzeyde tüketildiğinde,

  • Lif içeriği zengindir. Bu sebeple sindirim sistemi için faydalıdır.
  • Metabolizmayı destekler.
  • Glisemik indeksi düşüktür. Böylece kan şekerini dengeler.
  • Uzun süre tokluk hissi verir.
  • Sağlıklı ve dengeli karbonhidrat alımı için önemlidir.
  • Fosfor, potasyum, demir ve magnezyum yönünden zengindir.
  • Kalp sağlığını koruyan antioksidanları içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren çeşitli mineral ve vitaminler içerir.
  • Karbonhidrat içeriğiyle enerji verir.
  • İçerdiği besin maddeleri cilt ve özellikle saç bakımı için faydalıdır.

Kırık Buğday Fiyatları

Kırık buğday fiyatları genellikle emtia borsalarına göre belirlenir. Emtia borsalarında işlem gören işlem sözleşmeler kritiktir. Yatırımcıların, tüccarların ve üreticilerin fiyatlarla ilgili yaptıkları spekülasyonlar piyasadaki fiyatları etkileyebilmektedir. Bunun dışında elbette üretilen buğdayın kalitesi, tarım verimliliği, işlem süreçleri, nakliye ve depolama koşulları gibi pek çok faktör kırık buğday fiyat belirlenmesinde önemlidir.

Detaylı bilgi ve fiyat teklifi için sosyal medya, iletişim formunu doldurarak ya da telefon aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve fiyat teklifi için iletişim kutusundaki formu doldurabilir ya da telefon aracılığı ile bizlere ulaşabilirsiniz.